Loading…
VIOT2018 has ended
Friday, January 19 • 9:00am - 9:30am
Voorkennis in educatieve uitleginteracties

Sign up or log in to save this to your schedule, view media, leave feedback and see who's attending!

Feedback form is now closed.
Leerkrachten kunnen niet in het hoofd van hun leerlingen kijken. Als zij iets uitleggen zijn zij er dus afhankelijk van of leerlingen begrip laten zien in de interactie. Maar wat gebeurt er in die gevallen dat de leerkracht al voorkennis heeft over het (on)begrip van leerlingen doordat er gebruik gemaakt wordt van digitale hulpmiddelen zoals in het huidige primair onderwijs steeds gebruikelijker is?
Vanuit een conversatie-analytisch perspectief zijn we niet geïnteresseerd in het individuele begrip van leerlingen, maar zijn we geïnteresseerd in hoe leerlingen uiting geven van begrip in een uitleginteractie. Koole (2014) heeft immers laten zien dat dit in een reguliere klassensituatie op verschillende manieren gebeurt, maar heeft ook laten zien dat leerlingen uiting kunnen geven van begrip zonder dit begrip ook daadwerkelijk te hebben. Daarbij nodigt de nieuwe, digitale klassensituatie ook uit tot het bestuderen van hoe leerkrachten voorkennis over het (on)begrip van leerlingen inbrengen in de interactie en hoe hier door leerlingen op gereageerd wordt.
Deze vragen zullen worden beantwoord aan de hand van analyses van 31 video-opnames van uitleginteracties in groep 5-6 van het primair onderwijs. Leerlingen uit vier verschillende klassen werken aan rekenopgaven in verschillende digitale applicaties op de tablet. Niet alleen krijgen leerlingen directe feedback op de gemaakte opgaven, leerkrachten krijgen ook direct inzicht in de voortgang van de leerling op hun eigen dashboard. Dit maakt dat de leerkracht tijdens de rekenles zelf al beschikt over voorkennis over leerlingen, wat mogelijk een rol speelt in de uitleginteracties. Tijdens de uitleginteracties wordt gesproken over opgaven die op dat moment worden gemaakt of er wordt met leerlingen stilgestaan bij reeds gemaakte opgaven.
In de presentatie zal worden getoond dat het in de meeste gevallen de leerkracht is die de uitleginteractie initieert. Dit op zichzelf lijkt al aan te geven dat leerkrachten met voorkennis een uitleg starten. De preciezere analyses van de uitleginteracties wijzen daarnaast uit dat leerkrachten op verschillende momenten en op verschillende manieren meer of minder expliciet refereren aan de voorkennis op basis van de verkregen gegevens uit het dashboard en dat leerlingen hier doorgaans in mee gaan zonder te problematiseren dat de leerkracht voorkennis heeft over zijn/haar voortgang.

Speakers

Friday January 19, 2018 9:00am - 9:30am CET
(4) A8